ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ

Váš prohlížeč - MS Internet Explorer #version# - již nepatří mezi podporované prohlížeče. Doporučujeme přejít na některý jiný prohlížeč, podrobnosti najdete v prohlášení o přístupnosti.

Žádost o důchod online

18 11/2020 Praha

Dopad otevření 1. a 2. tříd základních škol na nárok na ošetřovné

18. 11. 2020

Dne 18. 11. 2020 se opětovně otevírají školy a k výuce se navrátí děti 1. a 2. tříd. Pro rodiče a jiné osoby, které čerpají ošetřovné z důvodu uzavření školních a dětských zařízení, kam prvňáčci a druháci docházejí, představuje tato skutečnost ukončení potřeby péče, a tedy zánik nároku na ošetřovné. Zrekapitulujeme proto, jak mají pečující osoby správně postupovat, aby výplata ošetřovného za uplynulé dny v měsíci listopadu proběhla hladce.

Jak doplnit Žádost o ošetřovné za měsíc listopad?

Rodič či jiná osoba čerpající ošetřovné při péči o prvňáčka a druháka může uplatnit nárok na ošetřovné z důvodu uzavření školy naposledy za den 17. 11. 2020, který je posledním dnem potřeby péče o dítě. Do prohlášení o uzavření školy žadatel o dávku uvede údaj o jejím uzavření do 17. 11. 2020 a po vyplnění tiskopis předá zaměstnavateli.

S odesláním žádosti v případě otevření škol a ukončení péče o dítě není třeba čekat na konec měsíce, ale lze ji předat zaměstnavateli, jakmile se vrátíte do zaměstnání.

Při vyplňování nezapomeňte prosím doplnit číslo žádosti, pod kterým jste uplatnili nárok na ošetřovné za měsíc říjen, a zaškrtněte, že se navazuje na žádost z minulého měsíce.

Zaměstnavatel v části „Záznamy zaměstnavatele“ vyplní rozpis směn za období do 17. 11. 2020 včetně a uvede údaj o datu, kdy zaměstnanec opětovně zahájil výkon zaměstnání (zpravidla to bude
18. 11. 2020).

Ke správnému předávání žádostí a podkladů jsme vydali aktualitu, kterou naleznete na našem webu.

Jaký bude postup, pokud budou školy opětovně uzavřeny?

Opětovným zahájením výuky pro 1. a 2. třídy končí potřeba péče o děti navštěvující tyto třídy, která započala plošným uzavřením škol ke dni 14. 10. 2020.

V případě, že by došlo k opětovnému uzavření škol pro 1. a 2. třídy, bude se jednat o nově vzniklou potřebu péče, kdy rodič či jiná osoba, která bude o dítě pečovat a žádat ošetřovné, vyplní novou žádost o ošetřovné (vygeneruje se nové číslo žádosti).

Odpovědi na časté dotazy:

Jak má postupovat po otevření školy rodič (prvňáčka, druháka), který poslal své dítě do školy, ale dítěti byla za týden opět nařízena hygienou karanténa z důvodu kontaktu s covid pozitivním spolužákem?

Ode dne nařízení karantény takovému dítěti vzniká potřeba péče o ně s nárokem na ošetřovné. Je třeba si vyžádat od lékaře vydání rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování na předepsaném tiskopisu, který se používá i v případě, když dítě onemocní a musí být doma ošetřováno.

Doba péče o dítě z důvodu karantény se nevykazuje na měsíčním výkazu o potřebě péče při uzavření škol, dny péče se standardně uvedou na tiskopisu od lékaře. Při potvrzování potřeby péče o dítě z důvodu karantény je nutné lékaře upozornit, aby na tiskopisu vyznačil důvod karanténa a tím se odlišila potřeba péče o zdravé dítě od potřeby ošetřování nemocného dítěte.

Při karanténě v souvislosti s nemocí covid-19 náleží ošetřovné po celou dobu trvání karantény, zaměstnavatel proto při předání podkladů na OSSZ vyplní formulář „Záznamy zaměstnavatele“ (namísto příslušné rubriky na tiskopisu „Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování“), kde je přehledným způsobem možné uvést všechny potřebné informace o plánovaných/odpracovaných směnách v příslušném měsíci atd. Do kolonky pro číslo žádosti o ošetřovné uvede číslo tiskopisu vystaveného lékařem, který obdržel od pojištěnce.

Pro úplnost doplňujeme, že při nemoci dítěte stále náleží ošetřovné nejvýše po dobu prvních 9 (u osamělých rodičů 16) kalendářních dnů potřeby ošetřování a na postupech zaměstnavatele se nic nemění, své záznamy vyplňuje na tiskopisu od lékaře.

Jak má postupovat po otevření školy rodič (prvňáčka, druháka), který poslal své dítě do školy, ale dítě onemocnělo covidem-19? Potřebuje klasické ošetřovné od lékaře, nebo vyplňuje opět čestné prohlášení?

Tiskopis, na kterém zaměstnanec vyplňuje prohlášení, se týká jen žádosti o ošetřovné z důvodu uzavření školy či jiného zařízení pro děti.

Jestliže toto zařízení není uzavřeno a žák do něho nemůže chodit, protože onemocněl, potvrdí potřebu ošetřování dítěte z důvodu nemoci lékař. Nárok na ošetřovné z důvodu nemoci dítěte (i v případě onemocnění covidem-19) je jen po dobu prvních 9 a u osamělých rodičů až 16 kalendářních dnů potřeby ošetřování.

Po otevření školy nechtějí rodiče posílat své 6leté děti do školy pouze z obavy o jejich zdraví. Budou mít nárok na ošetřovné, když budou z tohoto důvodu o dítě pečovat?

Nárok na ošetřovné v takovém případě není, a to ani v případě, kdyby s výukou doma po určitou dobu souhlasil ředitel školy.

Jak má postupovat rodič, který žádal o ošetřovné na prvňáčka, ale pečuje doma ještě o 9leté dítě, pro něž je škola zavřená?

V takovém případě může rodič zůstat doma a pečovat o starší, devítileté dítě, i když mladší dítě již opět navštěvuje školu. Přitom pak bude nutné vyplnit novou žádost o ošetřovné, která bude uplatněna na starší dítě. Za měsíc listopad tedy rodič předá zaměstnavateli dvě žádosti. První za dny péče o mladší dítě do doby, než opět začalo chodit do školy, a druhou (s vygenerovaným novým číslem) pak za dny péče o starší dítě ve zbytku měsíce. Protože potřeba péče u prvňáčka již skončila (může opět chodit do školy), je možné první z žádostí o ošetřovné zaslat zaměstnavateli i před skončením měsíce listopadu.
Volejte Call Centra CSSZ

 

Допомога громадянам України та їхнім родинам
Pomoc pro občany Ukrajiny a jejich rodiny

Інформація стосується допомоги громадянам України, які довгостроково проживають і працюють у Чеській Республіці, члени сімей яких приїжджають до Чеської Республіки внаслідок війни.

Збільшення розміру гуманітарної допомоги інвалідам: Заява про експертну оцінку стану здоров’я для цілей Закону № 66/2022 Збірки законів

Informace se týká pomoci občanům Ukrajiny, kteří v ČR dlouhodobě žijí a pracují a jejichž rodinní příslušníci přicházejí v důsledku válečného konfliktu do České republiky.

Zvýšení humanitární dávky zdravotně postiženým osobám: Žádost o posouzení zdravotního stavu pro účely zákona č. 66/2022 Sb

 

Životní situace

Důchody

Jste příjemcem důchodu nebo zvažujete podat žádost o důchod? Vše o důchodech starobních, invalidních a pozůstalostních se dozvíte zde.

Zjistit více

Nemoc

Máte „neschopenku“, jsou vaši blízcí nemocní? Vše o „nemocenském“ či „ošetřovném“ a o povinnostech občanů a zaměstnavatelů se dozvíte zde.

Zjistit více

Mateřství

Očekáváte narození miminka, připravujete se na roli maminky a tatínka? Vše o „peněžité pomoci v mateřství“ či „otcovské“ nebo „vyrovnávacím příspěvku“ se dozvíte zde.

Zjistit více

Pojistné na sociální zabezpečení

Víte, jaké jsou sazby pojistného a koho se placení pojistného týká? Vše o pojistném na sociální zabezpečení a povinnostech zaměstnavatelů se dozvíte zde.

Zjistit více

Zaměstnavatel

Zaměstnavatelé mají ze zákona v rámci sociálního zabezpečení řadu povinností, od placení pojistného po předávání různých tiskopisů. Jaké povinnosti to konkrétně jsou a jak na podání tiskopisů se dozvíte zde.

Zjistit více

OSVČ

Je podnikání hlavním zdrojem vašeho příjmu nebo si podnikáním přivyděláváte? Vše o povinnostech OSVČ nejen v důchodovém pojištění se dozvíte zde.

Zjistit více

Nepříznivý zdravotní stav

Zajímá vás, jaké úkoly plní lékaři lékařské posudkové služby? Vše o lékařské posudkové službě a jejích činnostech se dozvíte zde.

Zjistit více

Práce a pobyt v zahraničí, EU

Pracujete/pracovali jste v zahraničí či jste v cizině žili? Vše o podmínkách vzniku nároku na důchod nebo nemocenské dávky se dozvíte zde.

Zjistit více

Odškodnění

Vše o podmínkách a poskytování tzv. odškodňovacích dávek vyplácených zpravidla osobám poškozeným totalitními režimy se dozvíte zde.

Zjistit více
Životní situace Životní situace