Koníček: O elektronickém podání chceme jednat s lékaři

Praha, 5. září 2013

Už příští týden by se mělo uskutečnit jednání ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka s vedením České lékařské komory.  Téma? Elektronická komunikace lékařů s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ), například elektronické podání (tzv. e - Podání) neschopenek. Jako povinné ho od začátku letošního roku stanovuje zákon, platí však roční výjimka ČSSZ. Lékaři přitom říkají, že na elektronickou komunikaci ani od roku 2014 nejsou připraveni.

Přestože ČSSZ zavedla e - Podání dokumentů jako vůbec první organizace veřejné správy a průběžně o něm informuje všemi dostupnými prostředky, lékaři tuto formu komunikace bohužel zatím tolik nepoužívají“, říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „Proto se chci hned příští týden setkat s vedením České lékařské komory, abychom společně našli komfortní řešení této situace.“ Ministr dodává, že e – Podání je plně v zájmu lékařů, šetří totiž čas i peníze, je možné ho využít 24 hodin denně z domova či z kanceláře bez cestování po úřadech, pouze za pomoci počítače a připojení na Internet, s elektronickým podpisem či datovou schránkou.

Cílem ČSSZ je funkční elektronická komunikace. Citlivě přitom vnímáme podněty našich klientů, které o elektronickém podání průběžně informujeme, aby se mohli s předstihem připravit,“ říká ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun a dodává: „Technické řešení, které umožňuje elektronické podání a následný příjem určených dílů neschopenky, tak mají ošetřující lékaři k dispozici už od roku 2010.“

Zaměstnavatelé, lékaři i osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají povinnost podávat dokumenty ČSSZ pouze elektronicky od začátku letošního roku. Týká se to zákonem předepsaných tiskopisů, které tyto subjekty ČSSZ posílají. Detailní informace o e - Podání jsou dostupné na webu ČSSZ.

Řada subjektů však nebyla od 1. ledna 2013 na e – Podání dokumentů připravená, proto ČSSZ podle zákona přijala roční výjimku, která umožňuje klasické papírové podávání dokumentů i v letošním roce. Nyní se tedy bude s lékaři řešit posílání tiskopisů v roce 2014 a stejně tak se bude ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) spolu s ČSSZ zabývat podáváním Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ či formou, jak budou posílat dokumenty zaměstnavatelé.

Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV,
Jana Buraňová, tisková mluvčí ČSSZ