ČSSZ informuje: Co se mění vstupem Chorvatska do EU v oblasti sociálního zabezpečení

Praha 23. 7. 2013

Od 1. 7. 2013 se novým členem Evropské unie stalo Chorvatsko. To znamená, že od tohoto dne v oblasti sociálního zabezpečení začalo aplikovat právní předpisy Evropských společenství. Vstup Chorvatska do EU se promítne do oblastí důchodového pojištění, nemocenského pojištění, posuzování příslušnosti k právním předpisům a vymáhání pohledávek, které v České republice v souladu s příslušnou právní úpravou zabezpečuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) spolu s okresními správami sociálního zabezpečení (OSSZ).

Při provádění sociálního zabezpečení u osob, které migrují nebo migrovaly mezi ČR a Chorvatskem, dosud ČSSZ postupovala podle bilaterální smlouvy o sociálním zabezpečení uzavřené mezi těmito státy s platností od 1. 7. 2000. Tato bilaterální smlouva ke dni 1. 7. 2013 svoji platnost neztratila, avšak počínaje tímto dnem nebude uplatňována v případě souběhu s tzv. koordinačními nařízeními EU (nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 a jeho prováděcí nařízení č. 987/2009).

Jaký význam má tato skutečnost?

V praxi to znamená, že nároky na důchod, které po 30. 6. 2013 vzniknou osobám, jež byly pojištěny v ČR a Chorvatsku, budou posuzovány již podle koordinačních nařízení EU, obdobně jako je tomu ve vztahu k ostatním členským státům EU.

V případech, kdy nárok na důchod vznikl již před 1. 7. 2013 a na žádost budoucího důchodce je důchod přiznán až po tomto datu, ČSSZ provede výpočet důchodu jak dle bilaterální smlouvy, tak dle koordinačních nařízení EU a bude vyplácet důchod v výši, která je pro klienta výhodnější.

Tím, že se Chorvatsko stalo členem EU, mají lidé, kteří získali doby pojištění v ČR a Chorvatsku a kterým byl již před 1. 7. 2013 přiznán důchod vyplácený ČSSZ podle bilaterální smlouvy nebo podle českých právních předpisů, možnost požádat o přepočet svého důchodu podle koordinačních nařízení EU. To může mít v některých případech pozitivní dopad na výši důchodu. Bude-li částka důchodu stanovená podle unijních předpisů pro klienta výhodnější, bude důchod v nové výši náležet od 1. 7. 2013. Žádost o přepočet mohou tito důchodci uplatnit prostřednictvím OSSZ nebo zaslat písemně na adresu ústředí ČSSZ.

U peněžitých dávek v nemoci a mateřství je ve vztahu k Chorvatsku rozhodující vznik sociální události. U dávek, na které vznikl nárok po 30. 6. 2013, se bude postupovat podle koordinačních nařízení EU. Znamená to, že nárok na dávku se uplatní přímo u příslušné instituce (tj. instituce, u které je osoba pojištěna). V zásadě jde o to, že lidé, kteří pobývají v Chorvatsku (například jen jako turisté), avšak pojistné na sociální zabezpečení odvádí v ČR, uplatňují nárok chorvatským tiskopisem u svého zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné pak přímo u příslušné OSSZ. Potvrzení o pracovní neschopnosti vystavené českému pojištěnci ošetřujícím lékařem v Chorvatsku na chorvatském národním tiskopisu má stejnou právní hodnotu jako potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti vystavené v ČR. Stejně tak i Chorvatsko uznává u svých pojištěnců české vnitrostátní tiskopisy potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti bez dalšího ověření.

Podrobnější informace poskytnou webové stránky ČSSZ viz: www.cssz.cz/cz/evropska-unie/. S konzultací rovněž pomohou pracovníci OSSZ, kteří individuálně posoudí situaci. Kontakty na chorvatské instituce: www.cssz.cz/cz/evropska-unie/kontakty/instituce-statu-eu-a-ehp.htm.