V březnu se ve Stuttgartu konají česko-německé konzultační dny k důchodům

Praha 28. 2. 2013

Již 14. česko-německé konzultační dny se uskuteční 19. a 20. března 2013 ve Stuttgartu. Lidé, kteří pracovali nebo pracují v České republice a v Německu, zde získají aktuální informace o důchodovém pojištění v obou státech. Zájemci se dozvědí odpovědi na otázky týkající se podmínek nároků na důchod, dob pojištění, důchodového věku, postupu při uplatňování žádostí o důchod, ale i o stavu probíhajícího důchodového řízení.

Odborníci z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a německého nositele důchodového pojištění Deutsche Rentenversicherung (DRV) poradí úterý 19. 3. 2013 v době od 10:00 do 16:30 h a ve středu 20. 3. 2013 od 9:00 do 13:00 h na pobočce DRV se sídlem na adrese Rotebühlstraße 133, Stuttgart. Klienti mají možnost se na konzultaci předem objednat. Dvojjazyčný plakát uvádí, mj. jaké doklady si klienti mají vzít na konzultaci s sebou a kontakt pro sjednání konzultace. Organizátoři ale vyjdou vstříc i ostatním zájemcům.

Konzultace jsou bezplatné. Tým bude tvořit vždy český a německý odborník. Zajištěno bude i tlumočení. O konání konzultačních dnů jsou potenciální zájemci informováni také prostřednictvím dopisu německého nositele důchodového pojištění a webových stránek obou institucí.

V letošním roce se česko-německé konzultační dny na území ČR uskuteční ještě na podzim, a to v Českém Krumlově v úterý 22. a ve středu 23. října. Mezinárodní konzultační dny k důchodovému pojištění navazují na úspěšné minulé ročníky. Střídavě se v průběhu roku konají v ČR a SRN. Poprvé se česko-německé konzultační dny konaly v červnu 2006 v německém Pasově. Zatím poslední konzultační dny se uskutečnily v listopadu loňského roku v Domažlicích.