MPSV: Česká správa sociálního zabezpečení má nového ústředního ředitele

Ústředním ředitelem České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) se s účinností od 19. 12. stává Vilém Kahoun. Rozhodla o tom ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Vilém Kahoun ve funkci nahradí Petra Poncara, který začátkem prosince rezignoval.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová k tomu říká: „V době změn považuji za důležité, aby největší finančně správní instituci v České republice, kterou ČSSZ díky správě sociálního pojištění bezpochyby je, vedl odborník na danou oblast. Očekávám, že Vilém Kahoun v nové roli ČSSZ stabilizuje a zasadí se o úspěch důchodové reformy.“

Vilém Kahoun už pozici ústředního ředitele ČSSZ jednou zastával, řízení této organizace tak dobře zná. A to jak z regionální úrovně, tak z pohledu celostátního. Za své další priority - kromě už ministryní jmenovaných – považuje přípravu jednotného inkasního místa (JIM) v rámci resortu práce a sociálních věcí. Samozřejmostí přitom podle něj je, aby ČSSZ efektivně plnila své zákonné povinnosti a bez problémů realizovala důchodové i nemocenské pojištění pro širokou veřejnost.

Prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D. je autorem řady publikací z oblasti práva a práva sociálního zabezpečení. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a Fakultu zdravotnictví a sociální práce Trnavské univerzity a absolvoval jmenovací řízení v oboru sociální práce. V ČSSZ působí od roku 1990. Předtím pracoval na Jihočeském krajském národním výboru jako právník, vedoucí kontrolního odboru a vedoucí odboru zdravotnictví a sociálních věcí. Byl rovněž ředitelem Krajské správy sociálního zabezpečení pro Jihočeský kraj.

Štěpánka Filipová
tisková mluvčí MPSV