Sto let slaví letos 469 lidí

Praha 14. 3. 2012

469 důchodců narozených v roce 1912 eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v březnu letošního roku. Z toho je 391 žen a 78 mužů. U příležitosti stých narozenin dostávají klienti ČSSZ rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 Kč spolu s osobním dopisem ministra práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromíra Drábka.

ČSSZ vyplácí důchod i starším seniorům, kteří se narodili v letech 1904 až 1911. V březnu 2012 jich evidovala 492. Z březnové evidence výplat důchodů vyplývá, že v České republice žije 961 sto a víceletých občanů. Převažují ženy - 813, zatímco mužů je 148.

Nejstarší žena, které ČSSZ vyplácí důchod, se narodila se v roce 1904 a momentálně žije v Moravskoslezském kraji. Nejstarší muž nyní žije v Královéhradeckém kraji a narodil se v roce 1905. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 172 a v Jihomoravském kraji - 133, naopak nejméně - 18 - v kraji Karlovarském.

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Od roku 2006 se stoletým lidem zvyšují důchody o 2 000 Kč. Tato částka je přiznávána k procentní výměře důchodu automaticky.

Počet sto a víceletých starobních důchodců podle kraje

Kraj

Muži

Ženy