Celkem 411 lidí by mělo v letošním roce oslavit sté narozeniny

Praha 12. 1. 2011

Celkem 411 důchodců narozených v roce 1911 eviduje v lednu Česká správa sociálního zabezpečení. Z tohoto počtu je 341 žen a 70 mužů. Pro srovnání: ve stejném období vloni evidovala ČSSZ celkem 430 stoletých důchodců a v roce 2009 jich bylo 345.

U příležitosti stých narozenin dostávají klienti ČSSZ rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 korun a osobní dopis ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Kromě stoletých důchodců ČSSZ evidovala také celkem 502 starších seniorů, tedy lidí narozených v letech 1903 až 1910 (vloni jich bylo 488, v roce 2009 jich bylo 394). Převažují ženy – těch je celkem  428, zatímco mužů - 74. Celkem se tedy v lednu 2011 jedná o 913 sto a víceletých občanů.

Nejstarší důchodce v evidenci ČSSZ je muž narozený v roce 1904, zatímco nejstarší ženy, kterým ČSSZ vyplácí důchod, se narodily v roce 1903. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 173 a v Jihomoravském kraji - 119, naopak nejméně - 17 - v Karlovarském kraji.

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Původně se zvyšovaly o 1 000 korun, a to na základě „Zásad pro zvýšení důchodů stoletým občanům“. Od 1. 7. 2006 se podle novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, důchody stoletým lidem zvyšují o 2 000 korun. Tato částka je přiznávána k procentní výměře důchodu automaticky, důchodci o ni nemusí žádat.

Ke konci prosince 2010 vyplácela ČSSZ starobní důchody celkem 2 260 032 důchodcům, to je 80 % z celkového počtu důchodců. Všech důchodců, tedy lidí pobírajících od ČSSZ důchody starobní, invalidní a pozůstalostní, bylo celkem 2 819 093.

Počet sto a víceletých starobních důchodců
(stav: leden 2011, zdroj: evidence ČSSZ)

Kraj

muži