Opava 1. 4. 2011

Okresní správa sociálního zabezpečení Opava se přesunula do nově postavené vlastní budovy v Krnovské ulici 75. Slavnostně byla budova předána do plného užívání dnes, za účasti ministra práce a sociálních věcí Ing. Jaromíra Drábka a dalších zástupců vedení MPSV i ČSSZ.

Dosud OSSZ Opava sídlila od podzimu 1990 v pronajatých prostorách, které byly projektovány v roce 1977 jako výpravní budova ČSAD, s přihlédnutím k tehdejším nárokům kancelářské činnosti dopravního podniku. Nebyla proto připravena pro obsloužení takového množství klientů, které dnes OSSZ vyřizuje. Scházel bezbariérový přístup do jednotlivých pater, schodiště neodpovídalo bezpečnostním předpisům. V nové budově jsou již samozřejmostí výtahy. V malých kancelářích byli umístěni někdy až čtyři zaměstnanci. Pokud každý z nich vyřizoval klienta, v místnosti se těsnalo osmi více osob. Klienti si stěžovali na ochranu osobních údajů v případech, kdy se v kanceláři nacházelii další klienti. Dnes jednací pracoviště vyřizují klienta odděleni od ostatních.

V současnosti namísto úzkých chodeb v dopravácké budově příchozí vítají nové klientské prostory s vyvolávacím systémem, popisuje ředitelka opavského pracoviště ČSSZ Ing. Margarita Drastíková. Potěšující je i sociální zařízení v požadované kapacitě. Nová pokladna umožňuje diskrétnost a větší bezpečnost při předávání hotovosti.

Stará budova nevyhovovala ani vnitřnímu chodu organizace – zcela chyběly prostory pro hromadné sdělování informací, porady – nyní vznikla zasedací místnost pro 20 a školicí místnost pro 60 osob. Nedostatečné byly i archivní prostory a prostory pro spisovny.

Původně byla zvažována rekonstrukce původní budovy, po změnách majetkových vztahů ale raději vedení ČSSZ přistoupilo k přípravě stavby nového sídla. V srpnu 2006 navrhl primátor města Opavy, aby novostavba OSSZ Opava vznikla v bývalém armádním areálu v Krnovské ulici. Pro akceptaci tohoto návrhu svědčilo několik charakteristik: v tomto prostoru již nyní sídlí část odborů Magistrátu města Opavy, zejména těch, které zajišťují přenesený výkon státní správy (s velkou koncentrací občanů), v blízkosti je i Úřad práce Opava. Do areálu je vybudován nový vjezd, obsahuje kapacitně rozsáhlé parkoviště a v blízkosti se nachází zastávky linkové i městské hromadné dopravy.

Pozemek získala ČSSZ darem v červnu 2008. Samotná stavba za 99,8 mil. Kč byla zahájena položením základního kamene 19. září 2009. V létě 2010 byla dokončena a zkolaudována hrubá stavba, následovalo vybavování vnitřních prostor, stěhování (vrácení původních prostor nájemci v lednu 2011) a zkušební provoz novostavby. Ten byl ukončen 31. 3. 2011.

OSSZ Opava má 95 stálých zaměstnanců, kteří se starají o agendu více než 54 000 pojištěnců, 46 000 důchodců a 14 000 OSVČ. V roce 2010 přijali 4 100 žádostí o důchod, zpracovali přes 34 000 datových zpráv, vyplatili na 41 000 dávek nemocenského pojištění a provedli 3 800 kontrol dodržování léčebného režimu.

Nová školicí místnost pro 60 osob bude sloužit pro pořádání poradenských dnů pro zaměstnavatele i konzultačních dnů pro OSVČ či budoucí důchodce. První konzultační den určený osobám samostatně výdělečně činným a účetním zpracovávajícím jim agendu se uskuteční 6. dubna 2011. Zaměří se na změny OSVČ od 1. ledna 2011.

Nová budova OSSZ Opava

Nové klientské centrum OSSZ Opava