Rumunští poslanci poznávali činnost ČSSZ

Praha, 9.11. 2011

Ústředí České správy sociálního zabezpečení dnes 9. listopadu 2011 navštívila skupina poslanců Poslanecké sněmovny Rumunska. Delegaci vedl předseda Výboru pro práci a sociální péči Paul Victor Dobre. Spolu s ním do České republiky přicestovali poslanci a tajemníci výboru Adrian Solomon a Kerekes Karoly, člen výboru Nini Sapunaru, parlamentní poradkyně v rámci Odboru pro mezinárodní bilaterální parlamentní spolupráci Carmen Gulin a 1. tajemník rumunské ambasády Gabriel Mares.

Poslanci se živě zajímali o činnost České správy sociálního zabezpečení, její strukturu a formy rozhodování. Otázky na vedení ČSSZ pod vedením prof. JUDr. Viléma Kahouna, Ph.D. směřovaly kromě rozdílů české a rumunské legislativy i například na možnosti odvolání se proti rozhodnutí nositele českého důchodového pojištění, postupy při posuzování zdravotního stavu či způsob a délky řízení při žádosti o vyměření důchodu. Na závěr si hosté prohlédli historický archiv ČSSZ.

Kromě ČSSZ navštívili poslanci rumunského parlamentu i Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, další den je čeká setkání s poslanci Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

rumunská delegace

Ústřední ředitel ČSSZ prof. Kahoun a předseda Výboru pro práci a sociální péči Paul Victor Dobre

společné foto s vedením ČSSZ

Při prohlídce historického archivu