Ústí n. Orlicí: Červený kříž v prostorách OSSZ - 3 roky poté

Tři roky působení v nových prostorách si dnes připomněl Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí. Budovu Kolářovy vily v Kopeckého ulici 840 získal spolek na sklonku roku 2007 bezúplatným převodem od České správy sociálního zabezpečení s podmínkou, že ji nepoužije k žádné ziskové činnosti. Do té doby ČSSZ sloužila jako detašované pracoviště agendy lékařské posudkové služby. Ta byla nově soustředěna do hlavní budovy OSSZ ve Smetanově ulici.

Nové sídlo Oblastního spolku Českého Červeného kříže v Ústí nad Orlicí bylo po úvodních úpravách otevřeno na počátku března 2008. V jeho foyer si lze prohlédnout řadu fotografií z konaných akcí, vedle funguje každý pátek kavárny pro seniory. Tamtéž se konají besedy o cestování a zdravém životním stylu a výstavy, v sousedství vznikla nová menší tělocvična. "Konají se tam několikrát týdně rekondiční programy se specializovanou odbornicí," popsala čestná předsedkyně OS ČCK Ústí nad Orlicí Marie Urbanová.

Spolek upravuje i zázemí budovy. Akumulační kamna nahradilo v loňském roce ústřední topení zásobované tepelným čerpadlem, které uspoří náklady na vytápění. Tomu dopomohlo i zateplení stropů. "Zahájili jsme i první etapu rekonstrukce garáží, kam se v závěru roku 2010 přestěhovalo Ošacovací středisko. Práce na rekonstrukci objektu budou pokračovat i v roce 2011, ale jsme omezeni nedostatkem financí. Plánujeme opravu šatny, masérny a vytvoření snozelendu - relaxační místnosti se světelnými prvky," popsal ředitel Úřadu ČČK Ústí nad Orlicí Jiří Preclík. Nová samostatná cesta do tělocvičny zabrání křížení cvičenců s kulturními programy v kavárně.

V budově sídlí i zázemí Senior dopravy ČČK pro ústeckoorlický okres, která obhospodařuje kromě sídelního města i Českou Třebovou a Lanškroun, v jednání je Vysoké Mýto. Oblastní spolek ČČK dále například vyučuje první pomoc - ve školách proškolil na 4100 dětí, propaguje dárcovství krve, pořádá letní pobyty pro děti a provozuje i Centrum pro život, které se věnuje onkologicky nemocným a jejich příbuzným. Více o spolku se lze dočíst zde. ČSSZ vítá, jak kvalitně spolek využil její nepotřebnou budovu. Obdobné zaměření zvažuje i pro svou nevyužitou nemovitost v Náchodě.

Pavel Gejdoš, tiskový mluvčí ČSSZ