OSSZ Opava se stěhuje, dočasně se tak uzavře pro veřejnost

Praha 19. 11. 2010

Okresní správa sociálního zabezpečení Opava se bude stěhovat na nové působiště. A to ze stávající adresy: Těšínská 42, Opava, do nové budovy na adrese: Krnovská 75, 746 98 Opava. Z tohoto důvodu bude po dobu stěhování pro veřejnost uzavřena v době od čtvrtka 25. do úterý 30. 11. 2010. Nové pracoviště se pro klienty otevře ve středu 1. prosince 2010, což je o měsíc dříve než předpokládal původní plán. Podatelna bude v nové budově veřejnosti k dispozici již od pondělí 29. 11. 2010.

Především jednodušší a rychlejší způsob vyřízení své záležitosti v prostorném a moderním klientském centru, snadná dostupnost a bezbariérový přístup - to jsou jednoznačně přednosti nového pracoviště OSSZ Opava. Navíc je součástí celého úřednického areálu v Krnovské ulici, kde si již nyní mohou lidé vyřídit většinu svých záležitostí. Nové pracoviště OSSZ Opava je dostupné městskou hromadnou dopravou a klienti, kteří přijedou vozidlem, mohou využít přilehlé parkoviště. Klientské centrum je vybaveno elektronickým vyvolávacím systémem, aby lidé mohli pohodlně vyčkat v prostorné hale na signál, jímž budou vyzváni k vyřízení své záležitosti. Součástí nového pracoviště je také školicí místnost pro cca 60 lidí, v níž bude OSSZ organizovat poradenské dny pro zaměstnavatele.

Hlavním důvodem pro výstavbu nové budovy OSSZ byly zejména nevyhovující prostory, které již neodpovídají dnešním standardům klientského přístupu - byly původně projektovány jako výpravní budova ČSAD. Dalším, ekonomickým důvodem, je skutečnost, že OSSZ dosud sídlila v pronajatých prostorách, a nemohla sama modernizovat stávající budovu. Lokalitu pro výstavbu nové budovy nabídlo město Opava a převedlo část pozemku v úřednickém areálu na ul. Krnovská do majetku ČSSZ.

Během stěhování bude odpojena počítačová síť, OSSZ Opava tak nebude moci přijímat elektronickou poštu. Všechna elektronická podání doručená na elektronickou podatelnu OSSZ Opava se tak vrátí zpět s informací o nepřevzetí. Po přestěhování bude OSSZ Opava stejně jako dosud pro veřejnost otevřena každý pracovní den, a to v pondělí a ve středu od 8.00 do 17.00 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8.00 do 14.00 a v pátek od 8.00 do 13.00 hodin. Stejné zůstává i telefonní číslo ústředny: +420 553 604 111 a adresa elektronické podatelny - posta.op@cssz.cz

Počet pracovníků OSSZ Opava zůstane stejný jako dosud – celkem 95 zaměstnanců. Ke 31. 10. 2010 se OSSZ Opava starala o sociální zabezpečení 54 826 zaměstnanců, 3 558 zaměstnavatelů a 14 796 osob samostatně výdělečně činných. V okrese Opava se vyplácí více než 45 000 důchodů.