Sto a víceletých důchodců je letos v dubnu celkem 738

Praha 8. 4. 2010

Celkem 354 důchodců narozených v roce 1910 evidovala v dubnu 2010 Česká správa sociálního zabezpečení. Z toho bylo 293 žen a 61 mužů. U příležitosti stých narozenin dostávají klienti ČSSZ rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 Kč spolu s osobním dopisem ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky.

Kromě stoletých důchodců ČSSZ eviduje také 384 starších seniorů, tedy lidí narozených v letech 1902 až 1909. Celkem se tedy ke konci dubna 2010 jedná o 738 sto a víceletých důchodců. Převažovaly ženy – bylo jich 620, zatímco mužů bylo 118.

Nejstarší důchodce, kterému ČSSZ vyplácí důchod, je muž narozený v roce 1902, nejstarší ženy v evidenci ČSSZ se narodily v roce 1903. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 131 a v Jihomoravském kraji - 106, naopak nejméně - 10 - v kraji Karlovarském.

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Původně se zvyšovaly o 1 000 Kč, od  roku 2006 se podle novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, stoletým lidem zvyšují důchody o 2 000 Kč. Tato částka je přiznávána k procentní výměře důchodu automaticky, aniž by o ni museli důchodci žádat.

V březnu 2010 vyplatila ČSSZ starobní důchody celkem 2 225 908 důchodcům, to je 79,5 % z celkového počtu důchodců. Všech důchodců, tedy lidí pobírajících od ČSSZ důchody starobní, invalidní a pozůstalostní, bylo celkem 2 797 939.

Počet sto a víceletých starobních důchodců

(stav: duben 2010, zdroj: evidence ČSSZ)

Kraj

Muži