Sdělení ČSSZ k článku deníku Šíp: Tyhle maminky jsou na dně

ČSSZ reaguje na článek v deníku Šíp ze dne 20. 3. 2009 zpochybňující výplaty dávek peněžité pomoci v mateřství.

Praha 20. 3. 2009

Vedení ČSSZ situaci ve výplatách dávek peněžité pomoci v mateřství nejen na územním pracovišti Pražské správy sociálního zabezpečení (PSSZ) v Praze 8 v Trojské 1997/13a prověřilo. Situaci nadále průběžně sleduje. Dávky peněžité pomoci v mateřství ČSSZ klientům plynule vyplácí.

Ředitelka ČSSZ JUDr. Božena Michálková sděluje: „Dávky peněžité pomoci v mateřství a nemocenské z dlouhodobé pracovní neschopnosti vyplácí ČSSZ přednostně, protože se v některých případech může jednat o jediný příjem klienta.“

ČSSZ nemůže vyloučit, že v jednotlivých případech mohlo dojít ke zpoždění výplaty peněžité pomoci v mateřství, zejména z důvodu neúplnosti předložených dokumentů. ČSSZ se maminkám za tato zpoždění omlouvá.

Pro vyřizování dotazů ve věci výplaty dávek nemocenského pojištění (peněžitá pomoc v mateřství, tzv. mateřská; nemocenské; ošetřovné; vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství) zřídila PSSZ v Praze 8 v Trojské 1997/13a následující telefonní linky - 283 104 405; 283 104 875; 283 104 410. Dotazy mohou klienti zasílat také elektronicky na adresu libuse.duskova@cssz.cz.