Účastníci mezinárodních poradenských dnů se zajímali o peněžité dávky v mateřství z německého systému pojištění

Praha 13. 5. 2008

Vůbec poprvé se konaly česko-německé poradenské dny na téma peněžité dávky v nemoci a mateřství. 21. a 22. dubna 2008 je v Chebu uspořádala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) a německá nemocenská pokladna Allgemeine Ortskrankenkasse (AOK) Bayern. Cílem mezinárodních dnů bylo informovat klienty (zaměstnance i zaměstnavatele) o nárocích a povinnostech v oblasti peněžitých dávek v nemoci a mateřství v přeshraničních případech, u kterých se aplikují evropská nařízení. Lidé se nejvíc zajímali o peněžité dávky v mateřství z německého systému pojištění.

Poradenský den v pondělí 21. dubna 2008 byl určen pro konzultace s klienty. Tým tvořili vždy tři lidé - český a německý odborný pracovník a tlumočník. Za ČSSZ radili pracovníci ústředí ČSSZ a Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) Cheb. Německou nemocenskou pokladnu zastupovali pracovníci z mnichovské centrály AOK a odborník z příhraničního ředitelství Tirschenreuth, protože na Chebsku mnoho lidí denně dojíždí za prací do SRN. Konzultace se vždy poskytovali bezplatně.

Na poradenský den navázalo v úterý 22. dubna 2008 jednání českých a německých expertů. Diskuze se týkala zejména vystavování pracovních neschopností u pojištěnců v mezinárodním měřítku. V Německu vyplácí zaměstnavatel zaměstnanci prvních 6 týdnů náhradu mzdy. Při poskytování nemocenských dávek se nerozlišuje, zda je pracovní poměr uzavřen na dobu určitou nebo neurčitou. Náhradu mzdy poskytují zaměstnavatelé v Německu nejdéle do konce pracovního poměru a dále pak přebírá výplatu nemocenských dávek nemocenská pokladna.

ČSSZ a AOK se na jednání dohodly na další spolupráci, konkrétně na pokračování společných jednání pracovníků příhraničních poboček a při vydávání informačních materiálů. Rovněž se domluvily, že v roce 2009 uspořádají další česko-německé poradenské dny.