První česko-německé poradenské dny k peněžitým dávkám v nemoci a mateřství se budou konat v Chebu

Praha 9. 4. 2008

Všichni, kdo pracují nebo žijí v Čechách a v Německu a chtějí se dozvědět víc o peněžitých dávkách v nemoci a mateřství, mohou využít první mezinárodní poradenské dny.

Připravila je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve spolupráci s Německou nemocenskou pokladnou (Allgemeine Ortskrankenkasse - AOK Bayern). Budou se konat  21. a 22. dubna 2008 v Chebu. Mají za cíl informovat klienty o nárocích a povinnostech v oblasti peněžitých dávek v nemoci a mateřství v přeshraničních případech, u nichž se aplikují evropská nařízení.

Poradenský den v pondělí 21. 4. 2008 se bude konat na Okresní správě sociálního zabezpečení v Chebu (OSSZ Cheb), ulice Obrněné brigády 30, a to od 10.30 do 12.00 hodin či od 13.00 do 16.00 hodin. Využít ho mohou zaměstnanci i zaměstnavatelé. Zaměstnanci mohou získat konkrétní radu pro svou životní situaci a mohou rovněž zjistit informace o nárocích při nemoci. Zaměstnavatelé se dozvědí, jaké mají povinnosti, když zaměstnávají migrující přeshraniční pracovníky nebo vyslané pracovníky. Odborní poradci z ČSSZ a AOK Bayern poskytnou informace nejen o povinnostech při jejich přihlašování, zaměstnavatelé se rovněž dozví, jak postupovat v případě, že některý z těchto zaměstnanců onemocní.

Poradenský tým budou tvořit vždy tři lidé – český a německý odborný pracovník a tlumočník. Na konzultace a rady se mohou lidé předem objednat na telefonním čísle +42(0) 354 419 272 nebo na e-mailu: gabriela.buzicka@cssz.cz.

Poradenství bude ČSSZ a AOK poskytovat bezplatně. Na konzultace je třeba vzít si s sebou průkaz totožnosti, doklady o pojištění, případně i pracovní smlouvu.

V úterý 22. dubna 2008 na poradenský den naváže jednání českých a německých expertů na téma nemocenské pojištění v obou zemích.

Plakát k jednání naleznete zde.