300 lidí by mělo v letošním roce oslavit sté narozeniny

Praha 11. 1. 2008

Celkem 300 důchodců narozených v roce 1908 evidovala v prvním lednovém týdnu Česká správa sociálního zabezpečení. Z toho bylo 246 žen a 54 mužů. U příležitosti stých narozenin dostávají klienti ČSSZ rozhodnutí o zvýšení důchodu o 2 000 korun a osobní dopis ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

Kromě stoletých důchodců ČSSZ evidovala také celkem 426 starších seniorů, tedy lidí narozených v letech 1898 až 1907. Převažovaly ženy – bylo jich 353, zatímco mužů bylo 73. Celkem se tedy v lednu 2008 jedná o 726 sto a víceletých občanů.

Nejstarší důchodce v evidenci ČSSZ je žena narozená v roce 1898, zatímco nejstarší muž, kterému ČSSZ vyplácí důchod, se narodil v roce 1902. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 119 a v Jihomoravském kraji - 97, naopak nejméně - 10 - v kraji Karlovarském.

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Původně se zvyšovaly o 1 000 korun, a to na základě „Zásad pro zvýšení důchodů stoletým občanům“. Od 1. července 2006 se podle novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění důchody stoletým lidem zvyšují o 2 000 korun. Tato částka je přiznávána k procentní výměře důchodu automaticky, aniž by o ni museli důchodci žádat.

V lednu 2008 vyplatí ČSSZ starobní důchody celkem 2 030 636 důchodcům, to je 75,3 % z celkového počtu důchodců. Všech důchodců, tedy lidí pobírajících od ČSSZ důchody starobní, invalidní a pozůstalostní, je celkem 2 693 639.

Počet sto a víceletých starobních důchodců

(stav: leden 2008, zdroj: evidence ČSSZ)

Kraj

Muži