Sté narozeniny znamenají zvýšení důchodu, lidí ročníku 1907 bylo letos v květnu 251

Praha 6. 6. 2007

O 2 000 korun se zvyšuje důchod lidem, kteří se dožijí sta let. Česká správa sociálního zabezpečení jich letos v květnu evidovala celkem 251. Z těchto důchodců narozených v roce 1907 bylo 211 žen a 40 mužů. U příležitosti stých narozenin dostávají klienti ČSSZ rozhodnutí o zvýšení důchodu a osobní dopis ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

Podle údajů ČSSZ bylo letos v květnu celkem 547 sto a víceletých občanů, tedy lidí narozených v letech 1898 až 1907. Převažovaly ženy – bylo jich 458, zatímco sto a víceletých mužů bylo 89.

Nejstarší důchodce v evidenci ČSSZ je žena narozená v roce 1898, zatímco nejstarší muž, kterému ČSSZ vyplácí důchod, se narodil v roce 1902. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 83 a v Jihomoravském kraji - 74, naopak nejméně - 7 - v kraji Karlovarském.

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Původně se zvyšovaly o 1 000 korun, a to na základě „Zásad pro zvýšení důchodů stoletým občanům“. Od 1. července 2006 se podle novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, důchody stoletým lidem zvyšují o 2 000 korun. Tuto částka ČSSZ k procentní výměře důchodu přičítá automaticky, aniž by o ni museli důchodci žádat.

Ke 30. dubnu 2007 ČSSZ evidovala celkem 2 001 546 starobních důchodců. To bylo cca 74 % z celkového počtu důchodců. Všech důchodců, tedy lidí pobírajících od ČSSZ důchody starobní, invalidní a pozůstalostní, bylo ke konci dubna 2 692 409.

Počet sto a víceletých starobních důchodců
(stav: květen 2007, zdroj: evidence ČSSZ)

Muži Ženy Celkem
Hlavní město Praha 11 72 83