296 lidí by mělo letos oslavit sté narozeniny

Praha 8. 1. 2007

Celkem 296 důchodců narozených v roce 1907 evidovala v prvním lednovém týdnu Česká správa sociálního zabezpečení. Z toho bylo 250 žen a 46 mužů. U příležitosti stých narozenin dostávají klienti ČSSZ rozhodnutí o zvýšení důchodu a osobní dopis ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase. Podle novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění se stoletým zvyšuje důchod celkem o 2 000 korun.

V prvním lednovém týdnu ČSSZ evidovala celkem 673 sto a víceletých občanů, tedy lidí narozených v letech 1898 až 1907. Převažovaly ženy – bylo jich 568, zatímco sto a víceletých mužů bylo 105.

Nejstarší důchodce v evidenci ČSSZ je žena narozená v roce 1898, zatímco nejstarší muž, kterému ČSSZ vyplácí důchod, se narodil v roce 1900. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 107 a v Jihomoravském kraji - 93, naopak nejméně - osm - v kraji Karlovarském.

Důchody stoletých občanů se zvyšují pravidelně od roku 1969. Původně se zvyšovaly o 1 000 korun, a to na základě „Zásad pro zvýšení důchodů stoletým občanům“. Od 1. července 2006 se podle novely zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění důchody stoletým lidem zvyšují o 2 000 korun. Tato částka je přiznávána k procentní výměře důchodu automaticky, aniž by o ni museli důchodci žádat.

V lednu 2007 vyplatí ČSSZ starobní důchody celkem 1 996 710 lidem. To je téměř 74 % z celkového počtu důchodců. Všech důchodců, tedy lidí pobírajících od ČSSZ důchody starobní, invalidní a pozůstalostní, je celkem 2 685 884.

Počet sto a víceletých starobních důchodců
(stav: leden 2007, zdroj: evidence ČSSZ)

Muži Ženy Celkem
Hlavní město Praha 15 92 107