Ministr práce a sociálního zabezpečení Číny navštívil ČSSZ

Praha 9. 12. 2005

Výběr pojistného a výplata dávek důchodového pojištění v České republice. Právě to zajímalo ministra práce a sociálního zabezpečení Čínské lidové republiky Tian Chenpinga při včerejší návštěvě České správa sociálního zabezpečení. Ústředního ředitele ČSSZ Jiřího Hoidekra se mimo jiné ptal na platbu pojistného na sociální zabezpečení v praxi či na počty pojištěnců v České republice.

Jak uvedl Jiří Hoidekr, pojistné na sociální zabezpečení, které platí zaměstnavatelé, zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné, a které ČSSZ vybírá, tvoří příjem státního rozpočtu. Celkem se jedná o jeho cca. 40 %. „Co se týče výplaty dávek důchodového pojištění, vyplácíme ho dvěma způsoby – prostřednictvím České pošty, což je většina důchodů, a také bezhotovostně na účty našich klientů“, řekl ústřední ředitel ČSSZ. Dodal, že v poslední době výplat důchodů poukazovaných na účty klientů přibývá. Podle informací ministra práce a sociálního zabezpečení Tian Chenpinga se v Čínské lidové republice všechny důchody vyplácejí bezhotovostně.

Fotografie z jednání si můžete prohlédnout zde.