Změna termínu výplaty důchodů v roce 2005

Praha 7. 6. 2005

Česká správa sociálního zabezpečení oznamuje svým klientům, že se kvůli státnímu svátku stanovenému zákonem č. 245/2000 Sb. změní výplatní termín důchodů:

Důchody splatné 6. 7. 2005 budou splatné 7. 7. 2005.

V červnu 2005 Česká správa sociálního zabezpečení vyplatila se splatností 6. den v měsíci celkem 274 028 důchodů, z toho bylo 184 080 důchodů vypláceno prostřednictvím České pošty a 89 948 důchodů dostali klienti na svůj bankovní účet. Změna výplatního termínu se zcela jistě dotkne důchodů vyplácených hotovostně Českou poštou. Co se týče důchodů vyplácených na bankovní účty, ke změně výplatního termínu dojde v závislosti na rychlosti peněžního ústavu klienta. Odpis z účtu ČSSZ proběhne 1. 7. 2005 a banka částku musí připsat na účet důchodce do dvou pracovních dnů. Záleží tedy na příslušné bance, zda stihne finanční prostředky připsat už 4. 7., či zda tak učiní až 7. 7. 2005.

V každém kalendářním měsíci je celkem dvanáct výplatních termínů důchodů, vždy v sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci, v případě ústavů sociální péče pak 15. den v měsíci. V červnu 2005 ČSSZ ve všech výplatních termínech vyplatí celkem 2 597 259 důchodů, z toho jich prostřednictvím České pošty vyplatí 1 788 231, na účty u peněžních ústavů bude vyplaceno 761 963 důchodů a celkem 47 065 důchodů bude vyplaceno do ústavů sociální péče.

Česká správa sociálního zabezpečení se snaží zajistit výplatu dávek, které má na starosti, tak aby odpovídala potřebám klientů. Vyplácí dávky důchodového pojištění, tedy starobní, invalidní a pozůstalostní důchody a také dávky nemocenského pojištění, tedy nemocenské, příspěvek na ošetřování člena rodiny, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a peněžitou pomoc v mateřství. Výše uvedená změna výplatních termínů se týká pouze dávek důchodového pojištění.