Poslanci Nejvyšší rady Ukrajiny se setkali se zástupci ČSSZ

Praha 25. 5. 2005

Ústředí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) navštívila 25. května delegace Výboru pro otázky sociální politiky a práce a Výboru pro otázky zdravotnictví, mateřství a dětství Nejvyšší rady Ukrajiny. Ukrajinskou delegaci vedl první místopředseda Výboru pro otázky zdravotnictví, mateřství a dětství Jaroslav Suchyj. Za českou stranu hosty přivítal a jednání vedl Ing. Jan Šrank, náměstek ústředního ředitele ČSSZ.

Na programu setkání bylo vzájemné informování o činnosti ČSSZ a o systémech sociálního zabezpečení v obou zemích. Poslanci ukrajinského parlamentu se zajímali především o to, jaké změny musela Česká republika provést v oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti se vstupem do Evropské unie a o praktické provádění koordinace systémů sociálního zabezpečení v Evropské unii.
Další dotazy ukrajinské delegace se týkaly problematiky výběru pojistného na sociální zabezpečení a provádění kontrolní činnosti.

Otázky sociálního zabezpečení ve vztahu s Ukrajinou řeší smlouva, platná od 1. 4. 2003, která upravuje nároky na peněžité dávky v nemoci a mateřství, důchody, dávky při pracovních úrazech a nemocích z povolání, dávky v nezaměstnanosti, přídavky na děti, pohřebné.

Fotografie z jednání si můžete prohlédnout zde.