Stavbu školicího střediska v Karlových Varech navštívili poslanci a představitelé kraje

Karlovy Vary 21. 6. 2004

Poslanci Parlamentu ČR Ing. Miloš Patera a Josef Mikuta, 1. náměstkyně primátora města Karlovy Vary Mgr. Jana Petříková a člen zastupitelstva Ing. Jiří Mutínský kontrolovali 21. června 2004 výstavbu školicího střediska ČSSZ a EU v Karlových Varech.

O rekonstrukci budovy OSSZ Karlovy Vary, kde středisko vzniká, je informovali ředitel ČSSZ DP Plzeň Dr. Zdeněk Tor, jeho zástupce Mgr. Milan Vykoupil, Jiří Hruška z investičního odboru ústředí ČSSZ a ředitel OSSZ Karlovy Vary Ladislav Peňáz.

Mimořádný kontrolní den školicího střediska se konal v intenzivním pracovním duchu. Poslance a zástupce samosprávy zajímala zejména výše a účelnost investice. Podle nich je nejkontroverznější otázkou ubytovací kapacita se 40 až 50 lůžky a zejména tzv. „apartmán“ pro významné hosty. Jak ale sdělili zástupci ČSSZ to, co je mylně nazýváno apartmánem, je ve skutečnosti služební a jednací místností především pro lektory z Evropské unie. A stejně jako ostatní pokoje bude i tato část střediska zařízena střídmě a jednoduše.

Poslanci Ing. Miloš Patera a Josef Mikuta také uvedli své obavy ze zmanipulování investičního záměru a výběrového řízení v neprospěch stavebních firem z Karlovarska. To ale ČSSZ už dříve odmítla s tím, že obchodní veřejná soutěže (OVS) byla vypsána transparentně pro všechny uchazeče. Navíc systém, jakým ČSSZ v intencích zákona organizuje OVS, prakticky vylučuje možnost ovlivnit budoucích výsledků. Všechny stavební firmy včetně regionálních měly možnost se dle platného zákona přihlásit do OVS na základě vyhlášení v Obchodním věstníku, na Centrální adrese a také na webových stránkách ČSSZ. Přihlášené firmy měly možnost zpracovat kvalifikovanou nabídku a o veřejnou zakázku se ucházet.

V rámci mimořádného kontrolního si poslanci a zástupci samosprávy také podrobně prohlédli stavbu, seznámili se s jejími prostorami a se záměrem, jak chce ČSSZ jednotlivé části využít. Po skončení prohlídky byla většina účastníků s výkladem spokojena a částečně uznala oprávněnost investice.

Školicí středisko České správy sociálního zabezpečení pro Evropskou unii bude sloužit pro permanentní vzdělávání všech zaměstnanců ČSSZ. Pracoviště, které vznikne v Karlových Varech, bude na úrovni členských států EU mimo jiné s buňkami pro simultánní tlumočení, moderními učebnami, ubytovací kapacitou.

Rekonstrukce objektu OSSZ v Karlových Varech začala v listopadu roku 2003 a školicí středisko EU by mělo být ČSSZ k dispozici v září 2004.

Vybudování střediska by mělo stát zhruba 73, 5 milionů korun. Na financování projektu se podílí i Evropská unie, z programu PHARE poskytne 570 tisíc euro. Z prostředků Phare je rovněž financován podpůrný školicí projekt v hodnotě 130 tisíc euro.

Na školicí středisko vyhlásila ČSSZ výběrové řízení. Jeho vítězem se podle zákona o zadávání veřejných zakázek stala společnost Skanska.

S vybudováním školicího centra pro Evropskou unii ČSSZ počítá už dva roky, od dubna 2002. Školicí možnosti ČSSZ totiž až dosud byly velmi omezené.

Fotografie z návštěvy poslanců a představitelů kraje si můžete prohlédnout zde.