Pondělní stávku podpoří 85 procent zaměstnanců ČSSZ

Praha 29.8.2003

83 pracovišť České správy sociálního zabezpečení zůstane podle odborových organizací ČSSZ v pondělí 1. září 2003 od 8 do 9 hodin uzavřeno pro veřejnost. Stávkující zaměstnanci nebudou poskytovat žádné informace ani prostřednictvím telefonu.

Stávku podle odborů plně podpoří například všechny správy sociálního zabezpečení v Jihočeském regionu, stejně jako zaměstnanci správ v Západočeském regionu a Pražské správy sociálního zabezpečení.

Česká správa sociálního zabezpečení má celkem 98 pracovišť v celé republice a zaměstnává 8 199 lidí.

Hodinová stávka zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení chce poukázat na neúnosnost plánovaných změn v odměňování zaměstnanců státní správy. Pokud by zaměstnaci ČSSZ nedostali 13. a 14. platy minimálně ve stejné výši jako loni a byli hodnoceni tak, jak plánuje vláda dle šestnáctitřídního systému odměňování, klesl by jejich roční příjem v průměru o desítky tisíc korun, v některých profesích až o 40 000 korun za rok.

Stávku zaměstnanců ČSSZ považuje vedení České správy sociálního zabezpečení za legitimní.